Een week #Rio2016: Spelen van de toekomst?

Een week geleden vertrok ik naar Rio de Janeiro om voor twee klanten de Olympische Spelen van heel dichtbij mee te mogen maken. Ik schreef daar een blog over omdat ik er toch met gemengde gevoelens naar uitkeek. Aan de ene kant met het enthousiasme van een klein kind, waarvan een Olympische droom werkelijkheid wordt. Maar aan de andere kon je niet om de problemen van #Rio2016 heen. De onrust in het land is groot, de organisatie en bouw hebben nare consequenties gehad voor veel inwoners van Rio en mede daarom was er weinig draagvlak voor de Spelen.

Maar na een week in Rio heb ik daar weinig van gemerkt. De Spelen verlopen tot nu toe rustig en voorspoedig. De Brazilianen zijn duidelijk aanwezig in de stadions en de Spelen worden op een manier gepresenteerd zoals dat bij de status van het land past. Toegegeven: je ziet in het stadion maar een klein deel van de Brazilianen. Maar op straat is er voorzichtig positivisme over het evenement. Alles is aanwezig en op Olympisch niveau, maar er is geen sprake van overdaad.

De openingsceremonie was daar een goed voorbeeld van. Veel minder megalomaan dan vorige edities. Maar met slimme projecties, ingenieuze choreografieën en een heel heldere boodschap was de opening wel enorm effectief. Die boodschap was keihard en duidelijk: we moeten de opwarming van de aarde tegengaan, anders lopen steden als Rio, Dubai en Amsterdam binnenkort onder water. Het thema van de Spelen, “A new World”, kreeg op deze manier een lading. En dus kregen de atleten voor de eerste keer ook een taak tijdens het binnenlopen van het stadion. Iedereen plantte een zaadje voor een boom, om zo de natuur te herstellen. Simpel maar effectief.

En ook de stadions kun je op die manier bekijken. In Rio vind je niet de meest ingenieuze, moderne, grote stadions. Vaak is gekozen voor een (tijdelijk) stadion met eenvoudige faciliteiten. Worden daar de Spelen minder Olympisch van? Nee, het laat juist de toekomst van de Spelen zien. Waarin niet alleen rijke landen de Spelen kunnen organiseren, maar ook landen met een groot sporthart de kans krijgen om de wereld samen te brengen. Waar de Spelen wel minder Olympisch van worden is het gebrek aan citydressing in Rio. Waar normaal een stad bij zo’n groot evenement wordt bekleed met vlaggen, banners en doeken is het bekende ringensymbool bijna nergens in de stad te zien. Op de Copacabana staat een (IAmsterdam-achtige) beeltenis van de ringen, waarbij het wemelt van de mensen: het bewijs van de gemiste kans.

De komende dagen hopen we met z’n allen natuurlijk op veel successen voor #TeamNL. Van tevoren werden recordoogsten verwacht, maar eens te meer blijkt dat bij de start iedereen op nul begint en alles mogelijk is. Dat weten de Nederlanders die nog moeten beginnen natuurlijk ook. En wat betreft de organisatie, #Rio2016 laat zien dat er wellicht ook mogelijkheden voor een #Amsterdam2028 zijn. De Spelen kunnen op een moderne manier georganiseerd worden, simpel maar effectief!