PARTNERING = BIG BUSINESS

Sponsoring = Vluchtig
Partnership = Duurzaam

Goede sponsoring leverde in principe altijd goede business op. Sponsoring geeft ongekende mogelijkheden tot echt en blijvend contact met de fans. Sponsoring kan de naamsbekendheid, de lading van het merk, de visie, de strategie en de core business van een bedrijf daadwerkelijk positief beïnvloeden. Als die sponsoring tenminste geïntegreerd en zakelijk wordt ingezet. De werkelijkheid is echter dat sponsoring nog te vaak wordt gezien als een ‘leuk dingetje’ of ‘gezellig relatie eventje.’ Sponsorprojecten verworden dan tot losse en inwisselbare kralen in de communicatiemix. Heel plezierig, opvallend en creatief, maar in die vorm eigenlijk niet meer passend bij deze tijd.

Sponsoring moet samenhang vertonen met alle andere uitingen en campagnes. Het moet een businesscase opleveren met een aantoonbare ‘return on investment’. Sponsoring om de sponsoring wordt daardoor voor veel bedrijven een steeds lastiger en moeilijk uit te leggen schertsvertoning.

Partnerdeals
Gesponsorden ervaren dat bedrijven die stap ook meer en meer in de praktijk aan het zetten zijn. Dat het steeds lastiger wordt om geld te krijgen als er geen goed businessplan aan ten grondslag ligt. Een plan dat niet uitgaat van de gesponsorde, maar van de visie van de sponsor. Een plan dat de visie verbindt met de mogelijkheden van de gesponsorde. Daarom praten veel sponsors tegenwoordig liever niet meer over (kortstondige en opportunistische) sponsoring, maar over (langdurige, betekenisvolle en wederzijdse) partnerships. Alleen als zakenpartners sluit je vandaag de dag weer prachtige en betekenisvolle partnerdeals

Met aantoonbare toegevoegde en wederzijdse waarde
We zien dat grote muziekfestivals die samenwerking al wel hebben ontdekt. En met veel succes. Die bieden merken een passend platform voor hun eigen campagnes. En de sponsors staan in de rij! We constateren dat ook voor grote live events de sponsors staan te popelen. Om daar hun eigen boodschap uit te kunnen dragen aan een groot publiek in de juiste omgeving. Omdat ze daar exclusieve en directe toegang tot miljoenen fans krijgen aangeboden om het juiste contact te creëren met hun eigen relevante content. De opbrengst is meetbaar en overtuigend. De verbinding vaak blijvend. Wat kunnen en moeten sportclubs, sportbonden en musea leren van deze voorlopers in nieuwe partnerships? Hoe ontwikkelen de meer traditioneel ingestelde gesponsorden in deze tijd een toekomstbestendige, strategische en succesvolle sport- partnering of kunst-partnering? Dat kan alleen als er op een echt fundamenteel andere wijze naar sponsoring gekeken gaat worden.

Dat vergt bij veel gesponsorden een harde breuk met het verleden. Dat betekent vaak ook dat er naar totaal andere partners gezocht moet worden, dat die partners een concreet meetbare toegevoegde waarde moet worden geboden. En die moet verder gaan dan alleen naamsvermelding of de media- en/of exposurewaarde. Echt effectieve samenwerking (partnering) vraagt om een veel zakelijkere aanpak van beide kanten.