HOE DENK JIJ HIEROVER? 💭

De vraag en het antwoord op actuele communicatie vraagstukken

Casper Schins Casper Schins

Is Rabobank schuldig aan de moord op OAD?

Woensdag 2 februari staat de uitspraak gepland in de zaak OAD VS RABOBANK door Rechtbank Midden Nederland. De voormalige aandeelhouders en de curatoren houden de Rabobank in deze zaak direct verantwoordelijk voor het OAD-faillissement, waarbij 1550 mensen hun baan verloren en de aandeelhouders alles kwijtraakten. De curatoren en aandeelhouders van OAD eisen daarom van de Rabobank minimaal EUR 67 miljoen schadevergoeding, het bedrag dat de aandelen op 24 september 2013 waard waren.

Read More
Casper Schins Casper Schins

Olympische Spelen: onveilige haven voor sponsoren

De Olympische Spelen ontsporen. Niet alleen nu in Tokyo; de wissel werd eigenlijk al voor 2008 verkeerd gezet. De Spelen werden – met uitzondering van Londen – tot een speeltje van de verkeerde landen; van dictatoriaal opererende Chinezen, valsspelende corrupte Russen en ijdele spilzieke Brazilianen.

Read More
Casper Schins Casper Schins

Populistische hypocrisie infecteert hele Tweede Kamer

Men rook bloed! Kaag kreeg moordlustige ogen en Hoekstra ging er steeds agressiever uitzien. ‘Rutte is een leugenaar, Rutte moet weg!’ Allen volgden het simplistische frame van de populistische Wilders en Baudet na een domme persreactie van Rutte. De met Corona besmette D66-verkenner Ollongren werd met een vertrouwelijke ambtelijke notitie gefotografeerd, waaruit zou kunnen blijken dat er gesproken was over een “functie elders” voor het (te) kritische kamerlid Pieter Omtzigt. Een politieke doodzonde. Rutte bleek zich van geen kwaad bewust en gaf voor de camera een veel te afgemeten en harde reactie.

Read More
Casper Schins Casper Schins

Waarom heeft dit kabinet de meest basale crisiscommunicatieregels niet opgevolgd?

We beleven de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is een voor iedereen impactvolle crisis, die ons leven en werken het afgelopen jaar indringend heeft veranderd. Zeventien miljoen Nederlanders moesten zich van de ene op de andere dag heel anders gaan gedragen en we moesten allemaal de noodzakelijke beperkende maatregelen accepteren.

Read More
Casper Schins Casper Schins

RABO-top gooit eigen medewerkers onder de OAD-bus! 

‘Chaos en miscommunicatie bij Rabobank in laatste dagen OAD’ Twee gewone medewerkers van de afdeling Bijzonder Beheer van de Rabobank, worden door het eigen chique advocatenbureau De Brauw opgeroepen om onder ede te getuigen in de Oad-zaak. Dat gebeurt 7 en 9 december aanstaande voor de rechtbank in Utrecht.

Read More
Casper Schins Casper Schins

De 10 communicatielessen uit speech Mark Rutte

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Mark Rutte maandagavond een uitzonderlijke goede toespraak tot het hele land heeft gehouden. Rutte heeft daarbij een paar spelregels gehanteerd die cruciaal zijn voor een breed overtuigend en inhoudelijk betekenisvol verhaal in crisistijd.

Read More
Casper Schins Casper Schins

Veranderingen accountancysector gaan te langzaam en moeten meer diepgang krijgen

De accountancysector moet meer vaart maken met het ingezette veranderproces en moet dat proces ook met meer diepgang uitvoeren. Dat is de kernconclusie van de Monitoring Commissie Accountancy, die daarom haar tweede rapport de titel ‘Doorpakken!’ heeft gegeven. Q&A | Communicatie begeleidt en adviseert de commissie en verzorgt alle externe communicatie

Read More
Casper Schins Casper Schins

Waarom stemmen zoveel mensen uit angst?

Forum voor Democratie (FvD) fakkelt zichzelf sneller af dan de Notre-Dam. De voorspelbaar slaande ruzie in de top, toont pijnlijk het totale gebrek aan professionaliteit.

Read More
Casper Schins Casper Schins

De Rabo-moord op OAD

“Oad is gered! Het is op de valreep dan toch gelukt.” De Twentse investeerders hebben op zondagavond 22 september, samen met De Investeringsmaatschappij Oost (PPM) een overeenstemming op hoofdpunten bereikt om de volgens Rabo benodigde extra kapitaalinjectie mogelijk te maken.

Read More
Casper Schins Casper Schins

Hoogste Tijd voor Positieve Populisten! 

Populisme werkt. Zeker in deze ontwrichtende tijd. Op de golven van ontevredenheid bouwen schreeuwende angstaanjagers razendsnel nieuwe achterbannen. En ontregelen ze ijzersterk lijkende democratieën. Je ziet het bij de Brexit, je ziet het bij Trump en dichterbij creëert het populistisch negativisme meerderheden in Oostenrijk, Hongarije en in Italië.

Read More
Casper Schins Casper Schins

Herstel van duurzaam medezeggenschap

De Centrale Ondernemingsraad van Eneco heeft Q&A | Communicatie gevraagd hen bij te staan en communicatief goed te adviseren in het gehele traject over de waarschijnlijke verkoop van de aandelen Eneco.

Read More
Casper Schins Casper Schins

Aanvallend, Angstaanjagend & Afleidend

“Er is iets aan de hand in het land! Ik voel het! Veel enthousiasme!” Het is het instinct van een jager die zijn prooi ruikt. Het is Donald Trump op zijn best. Vol vuur en overtuigingskracht spreekt ie de pers toe voor zijn klaarstaande helikopter ‘The Marine One’. Vechtend tot het laatste moment, omdat hij wil winnen. Altijd! Wat moeten we leren van Trump? Welke nieuwe stijl is nodig om in deze tijd succesvol te communiceren? Of moeten we juist verre blijven van zijn polariserende stijl?

Read More
Casper Schins Casper Schins

Topsport en media omarmen #PlayUnified

Het idee van #PlayUnified is even ambitieus als eenvoudig. Het brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking letterlijk meer met elkaar in contact. Het gaat niet om het winnen maar om het samen sporten. Deze campagne is bedoeld om de Nederlandse sporters en sportclubs daarover te informeren en meer tot elkaar te brengen.

Read More
Casper Schins Casper Schins

Waarom verzekeraars opeens de duurzame revolutie verkondigen?

Het was natuurlijk opmerkelijk en hoopgevend nieuws vorige maand: Aegon dwingt Shell tot een intrinsiek duurzamere koers. Aegon wil dat Shell veel meer vaart maakt met het naleven van het Parijse klimaatakkoord. Dat is ook volkomen logisch en terecht! Verzekeraars hebben ook baat bij minder opwarming en een schonere aarde.

Read More